Categories
Blog

Si mund të ndikojë diabeti në këmbë?

Si mund të ndikojë diabeti në këmbë?

Diabeti, veçanërisht diabeti i kontrolluar dobët, mund të shkaktojë dëmtim nervor dhe qarkullim të dobët. Kjo mund të çojë në ulcerat e këmbëve, fshikëzat, dhimbjet dhe infeksionet e këmbëve.

Në disa raste, dëmi mund të jetë i rëndë. Infeksionet në këmbë mund të përhapen, duke dëmtuar organet e tjera dhe madje duke u bërë kërcënues për jetën. Infeksione të rënda në këmbë mund të nënkuptojnë se një mjek duhet të amputojë këmbën.

Ndërsa shumica e njerëzve me diabet nuk zhvillojnë komplikime të rënda në këmbë, diabeti mbetet një shkak kryesor i amputimeve. Diabeti

zakonisht shkaktohet nga mungesa e insulinës (diabeti tip 1) ose rezistenca ndaj insulinës (diabeti tip 2). Insulina është një hormon thelbësor përgjegjës për të ndihmuar qelizat të thithin sheqerin nga gjaku për t’u përdorur për energji.

Kur ky proces nuk funksionon si duhet, sheqeri mbetet duke qarkulluar në gjak, duke shkaktuar probleme shëndetësore.

Periudhat e zgjatura të niveleve të larta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë dëme nervore dhe probleme të qarkullimit, të cilat mund të dëmtojnë këmbët.

Në këtë artikull, ne shikojmë problemet e këmbës që mund të ndodhin te njerëzit me diabet të pa menaxhuar ose të menaxhuar dobët dhe diskutojmë se si t’i parandalojmë dhe menaxhojmë këto efekte.

Problemet e këmbës në diabet

Më poshtë janë disa probleme në këmbë që njerëzit mund të përjetojnë:

Neuropatia diabetike

Njerëzit me diabet kanë një më të lartë Rreziku i sëmundjes vaskulare periferike (PVD), veçanërisht nëse ato nuk marrin ilaçet e tyre ose kanë vështirësi në kontrollin e sheqerit në gjak. PVD ndodh kur depozitat yndyrore ngushtojnë enët e gjakut, duke zvogëluar qarkullimin.

PVD ka tendencë të ndikojë në enët e gjakut që çojnë në dhe nga ekstremitetet, siç janë duart dhe këmbët, duke zvogëluar rrjedhën e gjakut në të dy. Rrjedha e zvogëluar e gjakut mund të çojë në dhimbje, infeksion dhe plagë që shërohen ngadalë.

Me kalimin e kohës, sëmundja vaskulare periferike mund të shkaktojë dëmtim nervor që çon në mpirje në këmbë. Kjo mund ta bëjë të vështirë për njerëzit me diabet të ndiejnë ndjesi në ekstremitetet e tyre. Sheqeri i lartë në gjak gjithashtu dëmton nervat dhe ndërhyn në aftësinë e tyre për të dërguar sinjale.

Gjendja gjithashtu e bën të vështirë për një person me diabet të ndiejë acarim, dhimbje ose infeksion në këmbë. Një person mund të mos vërejë kur këpucët e tyre fërkohen. Kjo mungesë e ndjesisë mund të rrisë rrezikun e shkurtimeve, plagëve dhe fshikëzave. Ai gjithashtu mund të vonojë trajtimin për një infeksion, pasi një person mund të mos e kuptojë se ata kanë një të tillë.

fshikëza

Diabeti rrit rrezikun e fshikëzave në disa mënyra. Së pari, neuropatia diabetike mund ta bëjë më të vështirë për një person të dijë kur këpucët e tyre nuk përshtaten. Mund të ndryshojë gjithashtu mënyrën se si lëviz një person, duke rritur rrezikun e fshikëzave.

Njerëzit me diabet gjithashtu mund të zhvillojnë një gjendje të quajtur diabeticorum bullous, i cili i referohet formimit spontan të fshikëzave. Mjekët nuk e dinë pse shfaqen fshikëzat.

fshikëzat mund të infektohen, duke shkaktuar dhimbje dhe duke rritur rrezikun e një infeksioni që përhapet në të gjithë trupin.

Ulçera diabetike

Rreth 7% e njerëzve me neuropati periferike zhvillojnë ulcerat e këmbëve diabetike çdo vit. Një kombinim i qarkullimit të dobët dhe dëmtimit të nervit do të thotë që një person mund të mos i vërejë ulcerat derisa të jenë të rënda. Qarkullimi i dobët gjithashtu mund të ngadalësojë shërimin. Mbetja e patrajtuar, ulcerat mund të dëmtojnë këmbën dhe të infektohen.

Ulçera gjithashtu mund ta bëjnë ecjen shumë të dhimbshme. Këpucët dhe çorapët mund të intensifikojnë simptomat e ulçerës.

Thiruset diabetike

Thiruset janë zona të qelizave të forta dhe të trasha të lëkurës. Thirrjet e mëdha në këmbë mund ta bëjnë të vështirë të ecësh dhe mund të ndryshojë se si përshtaten këpucët. Issueështja kryesore me thirrjet është se ato rrisin rrezikun e ulcerave dhe infeksioneve. Mbajtja e thirrjeve të pastra dhe heqja e tyre kur është e nevojshme është e rëndësishme për mbrojtjen e këmbëve.

Infeksionet e këmbëve

Ulçera diabetike mund të infektohen, veçanërisht nëse një person nuk i trajton ato ose i mban të pastra. Këto infeksione mund të përhapen në rrjedhën e gjakut, duke dëmtuar organet dhe duke rrezikuar jetën e një personi.

Një person gjithashtu mund të përjetojë gangrene, gjë që shkakton vdekjen e indeve dhe mund të çojë në amputim.

Infeksionet e këmbëve mund të dëmtojnë strukturat themelore të këmbës, përfshirë kockat. Qarkullimi i dobët gjithashtu dëmton strukturat themelore. Kjo mund të ndryshojë formën e këmbës, duke shkaktuar dhimbje të mëtejshme dhe vështirësi në ecje. Mjekët e quajnë këtë këmbë Charcot.

Këmba e Charcot rrit rrezikun e zhvillimit të më shumë ulcerave.

amputimi

Problemet e këmbës diabetike mund të çojnë në infeksione serioze. Për të parandaluar përhapjen dhe minimizimin e një infeksioni dhe minimizimi i dëmtimit në rajonet e afërta siç janë këmbët, një mjek mund të rekomandojë amputim. Amputimi nënkupton heqjen e një pjese të trupit, të tilla si një shputë, këmbë ose pjesë e këmbës.

Diabeti është një shkak kryesor i amputimeve. Një studim i vitit 2020 vlerëson se ai luan një rol në 25-90% të amputimeve që ndodhin brenda grupeve të studiuara të njerëzve.

Vdekja

Problemet e rënda të këmbës diabetike mund të jenë kërcënuese për jetën, veçanërisht kur përhapet një infeksion. Të kesh probleme të këmbëve mjaft të rënda për të kërkuar amputim është një faktor kryesor rreziku për vdekjen, edhe kur një mjek amputon këmbën për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

Një studim i vitit 2021 vlerëson se shkalla e mbijetesës 5-vjeçare pas amputimit për shkak të një infeksioni në këmbë është vetëm 43%.

Simptomat

Simptomat e këmbëve të diabetit ndryshojnë nga personi në person dhe mund të varen nga çështjet specifike që një person po përjeton në atë kohë.

Sidoqoftë, simptomat mund të përfshijnë:

 • Humbja e ndjenjës
 • mpirja ose ndjesia e ndjeshmërisë
 • Blisters ose plagë të tjera pa dhimbje
 • çorape
 • Ftohtë
 • Sheqeri i pakontrollueshëm i gjakut
 • Shaking
 • Shock
 • skuqje

Persondo person me diabet që përjeton simptoma të një infeksioni, veçanërisht në këmbë, duhet të kërkojë trajtim urgjent.

Komplikimet

Neuropatia diabetike dhe sëmundja vaskulare periferike janë kushte serioze që një mjek duhet të monitorojë nga afër.

Të dy shkaktojnë komplikime që mund të kenë efekte serioze, të vazhdueshme. Këto komplikime mund të përfshijnë:

 • Ulçera të këmbëve ose plagë që nuk shërojnë
 • infeksione, përfshirë infeksionet e lëkurës, infeksionet e kockave dhe absceset
 • Gangrene, Kur një infeksion shkakton vdekjen e indeve
 • Deformimi i këmbës
 • Këmba e karikimit, e cila ndryshon formën e këmbëve si kocka në këmbë dhe shputë ndërrimin ose prishjen
 • Vdekja
 • Dëmtimi i strukturave përreth, siç janë këmbët

Ndonjëherë, mjekët mund të kthejnë komplikime, siç janë infeksionet. Sidoqoftë, komplikime të tjera, përfshirë gangrenën, mund të çojnë në ndryshime të përhershme fizike.

Një mjek mund të rekomandojë amputim nëse një person zhvillon gangrene.

Lexoni më shumë rreth Gangrene këtu.

Kur të kontaktoni një mjek

Njerëzit që kanë diabet duhet të shohin një mjek rregullisht si pjesë e kujdesit të tyre. Një mjek mund të rekomandojë kujdes specifik për këmbët, përfshirë provimet ditore të këmbëve.

kushdo që vëren ndonjë nga ndryshimet e mëposhtme duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor:

 • Ndryshimet në ngjyrën e lëkurës në këmbë
 • ënjtje në këmbë ose kyçin e këmbës
 • /li>

 • Këmba e atletit ose infeksione të tjera kërpudhore të këmbëve
 • Lëkura e thatë, e plasaritur në thembra
 • Shenjat e infeksionit

Në diagnostikimin e problemeve diabetike të këmbës, një mjek mund të:

 • Pyesni për ndryshimet e fundit në këmbë
 • Kontrolloni glukozën e gjakut
 • Kryeni rrezet X për të parë Për dëmtimin e strukturave themelore
 • Testi për dëmtimin dhe ndjesinë e nervit
 • bëni punën e gjakut për të kërkuar shenja të infeksionit sistemik

trajtim

Trajtimi për problemet e këmbëve diabetike ndryshon sipas ashpërsisë së gjendjes. Një sërë opsionesh kirurgjikale dhe jonurgjikale mund të ndihmojnë.

Trajtimi jonurgjik

Një mjek së pari do të përpiqet të trajtojë problemet e këmbëve diabetike pa përdorur operacione. Disa metoda përfshijnë:

 • Mbajtja e plagëve të pastra dhe të veshura
 • Përshkrimi i antibiotikëve për të trajtuar infeksionet
 • Heqja , të tilla si një cast në këmbë ose cast total i kontaktit
 • duke vëzhguar nga afër çdo gangrenë në gishtërinjtë deri sa të ndodhë vetë-amputimi, që është kur gishtërinjtë bien për shkak të mungesës së rrjedhës së gjakut
 • Rekomandimi i ushtrimeve dhe ndryshimeve të dietës për të menaxhuar sëmundjen vaskulare periferike dhe për të parandaluar që ajo të përkeqësohet

Konsideroni operacionin. Opsionet kirurgjikale përfshijnë:

 • Heqja Këmba mbi gju
 • Këmba e karikaturës stabilizuese kirurgjikale
 • Kryerja e një anashkalimi arterial për sëmundje vaskulare periferike, e cila ndihmon rrjedhën e gjakut në zonën
 • Kryerja e kirurgjisë endovaskulare me vendosje me vendosje të stenteve, të cilat janë pajisje të vogla që mbajnë enët e gjakut të hapura

Këshilla për kujdesin diabetik të këmbëve

Parandalimi i problemeve të këmbës është thelbësore për njerëzit që kanë diabet. Mbajtja e këmbëve të shëndetshme është kritike, dhe një person duhet të jetë vigjilent për higjenën e këmbës. Një individ mund të ndërmarrë hapat e mëposhtëm:

 • Kontrolloni këmbët çdo ditë: Shqyrtoni këmbët çdo ditë ose kërkoni nga dikush që të kontrollojë çdo ndryshim ose dëmtim.
 • Lani këmbët çdo ditë: Mbajini këmbët të pastra për të parandaluar infeksionet.
 • Vishni këpucë dhe çorape mbështetëse: Mbroni këmbët në çorape dhe këpucë në çdo kohë. Një podiatrist mund të rekomandojë këpucë të veçanta për të ndihmuar në parandalimin e deformimeve. Mos aplikoni çorape aq fort sa që kufizojnë rrjedhën e gjakut.
 • Promovoni rrjedhën e gjakut në këmbë: Vendosni këmbët lart kur uleni, tundni gishtërinjtë në mënyrë periodike dhe merrni ushtrime të mjaftueshme. Këto veprime ndihmojnë në promovimin e rrjedhës së shëndetshme të gjakut në këmbë.
 • Thonjtë e rrumbullakosur mund të rriten nga brenda, duke çuar në infeksion.
 • Kujdesi për misrat dhe bunionet: Trajtoni me kujdes misrat dhe bunionet. Asnjëherë mos rruaj misrat, pasi kjo rrit rrezikun e infeksionit.
 • Mbroni këmbët nga temperaturat ekstreme: Ekspozimi ndaj ekstremit të nxehtë dhe të ftohtë mund të dëmtojë këmbët e njerëzve me diabet.
 • Merrni ekzaminime të rregullta në këmbë: Ekzaminimet e rregullta nga një mjek janë thelbësore për parandalimin e infeksioneve, amputimeve dhe deformimeve të rënda.
 • Kontrolloni sheqerin në gjak: Sheqernat e pakontrolluara të gjakut rrisin rrezikun e komplikimeve podiatrike nga diabeti.
 • Shmangni pirjen e duhanit: Pirja e duhanit ndikon negativisht në rrjedhën e gjakut në inde, duke i bërë problemet e këmbës më keq tek njerëzit me diabet.

Mësoni më shumë nëse njerëzit me diabet mund të thithin këmbët e tyre në kripëra këtu.

Parandalimi

Diabeti mund të shkaktojë probleme serioze në këmbë që mund të rezultojnë në humbje të këmbës ose gjymtyrëve, deformimit dhe infeksionit. Sidoqoftë, një person mund të parandalojë ose minimizojë shumë nga këto probleme.

Ndërsa kontrolloni sheqerin në gjak duke ndjekur planet e rekomanduara të trajtimit të diabetit është mënyra më e mirë për të parandaluar këto probleme serioze, vetë-kujdesi dhe kontrollet e rregullta me një mjek gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të problemeve.

Përmbledhje

Problemet e këmbës në diabet mund të ndodhin për shkak të rrjedhës së kufizuar të gjakut dhe shkurtimeve dhe infeksioneve pa u vënë re që zhvillohen për shkak të mpirjes në zonë.

Një person me diabet duhet të ketë kontrolle të rregullta podiatrike për të siguruar që ndonjë problem në këmbë të mos shkaktojë komplikime.

Një mjek do të trajtojë këmbët duke përdorur sterilizimin, vëzhgimin dhe, ndoshta, pajisjet e imobilizimit, të tilla si një boot në këmbë. Nëse këto nuk janë efektive, ata mund të rekomandojnë operacione për të hequr indin e infektuar që ka potencialin për t’u përhapur.

Kjo mund të kërkojë amputim.

Njerëzit me diabet duhet të mbajnë këmbët e tyre të pastra, t’i nënshtrohen monitorimit të rregullt dhe të vendosin këpucë mbështetëse për të minimizuar komplikimet dhe çështjet e këmbëve.

Q:

Cilat zona të tjera ndikon diabeti në trup?

Anonymous

A:

Kur diabeti nuk kontrollohet mirë, komplikimet afatgjata mund të zhvillohen dhe të ndikojnë në shumë zona të ndryshme të trupit.

Sheqeri i pakontrolluar i gjakut mund të shkaktojë dëmtim të enëve të gjakut që mund të çojë në sëmundje kardiovaskulare, dëmtim të veshkave, dëmtim nervor në ekstremitetet dhe probleme të syve. Diabeti gjithashtu mund ta bëjë një person më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të lëkurës.

Elaine K. Luo, MDanswers përfaqësojnë mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

 • Gjaku/hematologjia
 • Neurologjia/neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik harmoniqhealth.com dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.